时空模型后院

QQ登录

只需一步,快速开始

靓“模”那些事 | 想做胶做到老,饮翻碗鸡汤先啦

2017-03-10 抽爷 原点模型

提起模型
好多人都会有属于自己嘅回忆同情感
有欢笑,有忧愁
有理想,有无奈
有困难,有收获
呢期要同大家分享故事同谂法嘅就喺老明

相信TVB动漫星城对于各位模友嚟讲都喺一个充满回忆同情怀嘅地方,当年老明仲喺一个小学生嘅时候,第一次接触高达就喺通过TVB当时热播嘅《新机动战记》,老明嘅妈咪见佢咁迷仲买咗只模型畀佢。到咗老明读紧大学嘅时候,动漫星城开咗好多高达铺,当年女朋友就送咗只高达畀佢。虽然记忆已经好模糊,但喺当年对高达嘅感觉依然印象深刻

去到14年,终于有契机令到老明真正入坑,有个friend喺搬屋嘅时候掘到两只模型出嚟,就顺手送咗畀老明,老明就咁又接触翻模型,后尾佢开始上网搵其他玩家嘅作品,畀人地作品嘅美貌折服咗,抱住人得我又要得嘅精神开始咗小白蜕变大神嘅进阶之路。

老明话当年做模型做得好粗放,斋玩素组,都喺因为呢个机会先开始自己上网刮料周围请教朋友或者网友

▲ 老明部分作品 ▲

到咗16年,老明决定组建西海工业工作室,筹备嘅过程中有挑战亦都有新尝试,为咗更加专业喺器材采购方面都使咗唔少功夫,而且好多工具之前老明都冇试过,所以真喺一边筹建一边学野,开晒眼界,比如之前未试过用不锈钢去支撑一啲大比例嘅模型,宜家就要搵人开不锈钢板啦,又要做六角螺丝,就咁老明一路一路越学越多,都了解到唔少其他行业嘅野。

▲ 老明部分作品 ▲

呢期老明都带咗只新作同大家分享,呢款78-1元祖高达喺所有高达系列入面嘅第一款模型,老明话呢只高达都代表咗佢做模型嘅理念:当你经历咗玩模型一个个唔同嘅阶段,极致追求过用色方案,落力发掘过改造形式,其实最后都喺发现,做翻大而简嘅野反而先喺自己嘅追求。

▲ 78-1元祖高达 ▲

老明作为一个80后成熟男人,要翻工之余仲要凑住屋企,所以周末可以有时间做胶真喺一件幸福嘅事。当然啦点都会有啲吃瓜群众冷眼对待,老明觉得人应该都要有啲小爱好自己钟意就得唔需要啲外人接受同理解,都希望自己到咗一把年纪嘅时候都仲可以行下模型店玩下烂胶。其实好多模型比赛都有中年大叔参加,喺会起到带动后辈嘅作用,用正能量去引导啲后生仔,鼓励更多人去参与去探索,令到成个模型圈可以不断延续落去

▲ 老明部分作品 ▲

工作室方面,老明就计划喺今年挑战一啲大型嘅树脂组件兼且出埋模型教程,希望可以自己嘅经历同玩胶嘅方法分享畀大家,就好似当初帮过佢嘅朋友咁,老明真心多谢成长路上指导过佢嘅每一位同好。

▲ 老明部分作品 ▲

师傅带入门,提升靠自己,其实兴趣就喺最劲嘅老师,会督促自己不断学习,用自己嘅双手去实践,慢慢磨练,都喺一个有趣嘅过程。

人物寄语:
“从原点出发,经历过细节、灯光、改造等等嘅追求,到最后觉得简单就喺最好。”
“如果人地话你好幼稚你会觉得羞耻都只喺因为你唔够爱呢样野,只要唔影响工作家庭,其实都无伤大雅。”

本文为原创文章,如需转载请先与本公众号联系。
文字:抽爷    图片:C草    部分图片由老明友情提供

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?立即注册

x
靓“模”那些事│想做胶做到老,先来干了这碗鸡汤

说到模型,很多人都会有属于自己的回忆和情感
有欢笑,有忧愁
有理想,有无奈
有困难,有收获
这期要跟大家分享故事跟想法的就是老明司机

相信TVB跟动漫星城对于各位模友来说是一个充满回忆以及情怀的地方,当年老明还是一个小学生的时候,第一次接触高达就是通过TVB当时热播的《新机动战记》,老明的老妈见他这么迷还买了一只模型给他。到了老明读大学的时候,动漫星城开了好多高达铺,当年女朋友就送了一只高达给他。虽然记忆已经好模糊,但是当年对高达的感觉依然印象深刻。

到了14年,终于有契机让老明真正入坑,有个朋友在搬家的时候翻到两只模型,就顺手送给老明,老明就这样又重新接触模型,后来他开始上网找其他玩家的作品,被别人作品的美貌给折服,抱着别人行我也要可以的精神开始了小白蜕变大神的进阶之路。
老明说当年做模型做得很粗放,斋玩素组,都是因为这个机会才开始自己上网搜刮资料,四处请教朋友或者网友。

▲ 老明部分作品 ▲

到了16年,老明决定组建西海工业工作室,筹备的过程中有挑战也有新尝试,为了更加专业,在器材采购方面都用了不少功夫,而且好多工具之前老明都未曾试过,所以真是一边筹建一边学习,大开眼界,比如之前没试过用不锈钢去支撑一些大比例模型,现在就要找人开不锈钢板啦,又要做六角螺丝,就这样老明越学越多,了解到不少其他行业的知识。

▲ 老明部分作品 ▲

这期老明带了一只新作跟大家分享,这款78-1元祖高达是所有高达系列中的第一款模型,老明说这只高达都代表了他做模型的理念:当你经历了玩模型一个个不同的阶段,极致追求过用色方案,努力发掘过改造形式,其实最后还是发现,做回大而简的东西反而才是自己的追求。

▲ 78-1元祖高达 ▲

老明作为一个80后的成熟男人 ,要上班之余还要照顾家庭,所以周末可以有时间做胶真的是一件幸福的事。当然啦肯定会吃瓜群众冷眼对待,老明觉得人应该都要有些小爱好,自己喜欢就行,不需要外人接受跟理解,也希望自己到了一把年纪的时候还可以逛逛模型店玩玩烂胶。其实好多模型比赛都有中年大叔参加,是会起到带动后辈的作用,用正能量去引导年轻一辈,鼓励更多人去参与去探索,令整个模型圈可以不断延续下去。

▲ 老明部分作品 ▲

工作室方面,老明就计划在今年挑战一些大型的树脂组件并且出模型教程,希望可以将自己的经历跟玩胶的方法分享给大家,就像当初帮过他的朋友一样,老明真心感激成长路上指导过他的每一位同好。

▲ 老明部分作品 ▲

师傅带入门,提升靠自己,其实兴趣就是最厉害的老师,会督促自己不断学习,用自己的双手去实践,慢慢磨练,也是一个有趣的过程 。

人物寄语:
“从原点出发,经历过细节、灯光、改造等等的追求,到最后觉得简单就是最好。”
“如果别人说你好幼稚你会觉得羞耻 都只是因为你爱得不够,只要不影响工作家庭,其实也无伤大雅。”

部分图片由老明友情提供。
这都是别人的模型~~~
做胶达是一件开心的事情