原点模型 发表于 2017-7-17 19:52:04

靓“模”那些事︱高达,对你爱爱爱冇停

原创 2017-07-14 抽爷 原点模型
某人话模型充满正能量可以督促自己不断增值某人话模型充满回忆,有笑有泪某人话模型发展空间够大识玩嘅都喺多重技艺傍身今期主角到底喺边位大神佢就喺!↯ 郑子豪——sky老白
PART 1—模 の 起 源 —每一个老司机都总有曾经青葱嘅时候,sky老白从学生时代就开始漫长嘅入坑之旅http://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_png/U2ErEU5WHl90RREphwLm8mwT52icpfQr98iaOnuicGSP71qLH1IV4PlI8CnaMxScDMXzt0KKxDFbOdoL96TYMlxPw/0?wx_fmt=png,后尾加入咗东莞高达模型部落群呢个大家庭,对佢个人成长影响深远,通过同好之间嘅交流令佢得到更多嘅启发同提升。
所以当佢接棒成为东莞高达模型部落群群主嘅时候,佢都一直尽力通过唔同主题嘅线下活动增加机油之间嘅交流,互相促进,共同进步。▲ 东莞高达模型部落群线下聚会PART 2—模 の 回 忆 —作为一个十几年模龄嘅老司机,sky老白整过唔少佳作。但喺对佢嚟讲最有意义嘅就肯定喺呢两只。 冲锋战士 呢只着住动感披风威风凛凛嘅SD摞到2015年GUNPLA照片空间优秀奖,亦都喺sky老白第一个摞到嘅官方正式奖。 MS-06F ZAKU Ⅱ 呢只扎古喺sky老白第一次参加GBWC,一举就摞到中国华南区公开组亚军。
机身按照FW系列Q版嘅身体比例做成1:60,搭配1:35嘅头部,配备1:60嘅武器,通过将PG骨架切割、缩短、改比例去表达出Q版都可以有超强存在感同气势嘅感觉。
http://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_png/U2ErEU5WHl90RREphwLm8mwT52icpfQr98bW7XR5laABgibyFxRR3apGrma52jqWId2uCwYqSJBb5ahxGhM79ib8g/0?wx_fmt=pnghttp://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_png/U2ErEU5WHl90RREphwLm8mwT52icpfQr9ibX6auAIcCBJUQXCp3ibBicMQnxeEPn27ibBIDqx8ibAGX77PpCguzSdZWg/0?wx_fmt=pnghttp://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_png/U2ErEU5WHl90RREphwLm8mwT52icpfQr98bW7XR5laABgibyFxRR3apGrma52jqWId2uCwYqSJBb5ahxGhM79ib8g/0?wx_fmt=png
大家都应该会对参加比赛有咁样嘅感觉,紧张忐忑之余,又会学到好多野,而摞奖,就喺对自己付出嘅回报同砌模生涯嘅一个里程碑 。
做胶过程总会发生撕烂遮盖带、黑洞食件、擦甩面漆、切亲手指、爆件之类嘅惨剧,但喺都要感叹下青春就喺要又有欢笑又有泪先完整!
PART 3—   模 の 态 度 —钟意模型嘅理由可以有好多,对于sky老白嚟讲,做模型既free又沉静,当你完全沉浸喺模型同自己嘅二人世界入面,通过自己双手将自己嘅谂法同情感实体化后嘅愉悦,难以用言语表达,但喺相信各位胶友都深有体会。
▲sky老白部分作品
高达模型呢个圈子高手众多,越喺深入接触就会发现有更多嘅知识需要自己去学习。对高达爱得深沉嘅sky老白已经摩拳擦掌准备帮自己补充翻啲机械学、色彩学一类嘅专业知识,打好基础达到更高层次嘅水平。
对于sky老白嚟讲,想要提升水平关键都喺要多睇多了解多交流,要开阔自己嘅眼界又要有自己嘅谂法,只要肯坚持努力,模型总喺会畀到回馈你,每一个阶段所保留落嚟嘅作品,都喺你成长嘅见证,喺你青春中最难以忘记嘅记忆。▲sky老白部分作品
喺呢个文化快食嘅时代,好多模型界前辈依然坚守住对模型嘅热爱,希望模魂得到传承,点解总有人可以一直坚持,就喺因为对模型爱爱爱不完。
人物寄语 “其实做模型再往上走仲有更多嘅发展空间,对于通过自己对手将自己嘅谂法变成现实其实真喺一件令人享受嘅事情。”
“越轻易得到嘅快乐就越容易忘记,但做模型可以喺人生留低好深嘅印记。”
“最重要喺提升个人审美,要睇得明作品,有自己嘅判断标准,唔好人云亦云。”
本文为原创文章,如需转载请先与本公众号联系。文字:抽爷    图片:KIN部分图片由sky老白友情提供

原点模型 发表于 2017-7-17 19:53:33

靓“模”那些事︱高达,对你爱爱爱不完

某人说模型充满正能量
可以督促自己不断增值
某人说模型充满回忆,有笑有泪
某人说模型发展空间大
会玩的都是多重技艺傍身
本期主角到底是哪位大神
他就是!
郑子豪——sky老白

模の起源
每一个老司机都总有曾经青葱的时候,sky老白从学生时代就开始漫长的入坑之旅 ,后来加入东莞高达模型部落群这个大家庭,对他的个人成长影响深远,通过同好之间的交流令他得到更多的启发和提升。
所以当他接棒成为东莞高达模型部落群群主的时候,他都一直尽力通过不同主题的线下活动增加机油之间的交流,互相促进,共同进步。

▲ 东莞高达模型部落群线下聚会 ▲

模の回忆
作为一个十几年模龄的老司机,sky老白做过不少佳作。但是对他来说最有意义的就肯定是以下两只。

▲ 冲锋战士 ▲

这只身穿动感披风威风凛凛的SD拿到2015年GUNPLA照片空间优秀奖,也是sky老白第一个拿到的官方正式奖 。

▲ MS-06F ZAKU Ⅱ ▲
这只扎古是sky老白第一次参加GBWC,一举拿到中国华南区公开组亚军。
机身按照FW系列Q版的身体比例做成1:60,搭配1:35的头部,配备1:60的武器,通过将PG骨架切割、缩短、改比例去表达出Q版也可以有超强存在感同气势的感觉。

大家都应该会对参加比赛有这样的感觉,紧张忐忑之余,又会学到很多东西,而得奖,就是对自己付出的回报以及模型生涯的一个里程碑。
做胶过程总会发生撕烂遮盖带、黑洞吃件、擦掉面漆、切到手指、爆件之类的惨剧,但是还是要感叹下青春就是要又有欢笑又有泪才完整!

模の态度

喜欢模型的理由可以有很多,对于sky老白来说,做模型既free又沉静,当你完全沉浸在模型跟自己的二人世界里面,通过自己的手将自己的想法跟情感实体化后的愉悦,难以用言语表达,但是相信各位胶友都深有体会。

▲ sky老白部分作品 ▲

高达模型这个圈子高手众多,越是深入接触就会发现有更多的知识需要自己去学习。对高达爱得深沉的sky老白已经摩拳擦掌准备帮自己补充机械学、色彩学一类的专业知识,打好基础以达到更高层次的水平。
老白兄表示,想要提升水平关键还是多看多了解多交流,要开阔自己的眼界又要有自己的想法,只要肯坚持努力,模型总是可以给你回馈,每一个阶段所保留下来的作品,都是你成长的见证,是你青春中最难以忘记的记忆。

▲ sky老白部分作品 ▲

在这个文化快食的时代,很多模型界前辈依然坚守着对模型的热爱,希望模魂得到传承,为何总有人可以一直坚持,就是因为对模型爱爱爱不完。

人物寄语:
“其实做模型再往上走还有更多的发展空间,对于通过自己对手将自己的想法变成现实其实真是一件令人享受的事情。”
“越轻易得到的快乐就越容易忘记,但做模型可以在人生留下很深的印记。”
“最重要是提升个人审美,要看得懂作品,有自己的判断标准,不要人云亦云。”

部分图片由sky老白友情提供。

qlshyuzz 发表于 2017-7-18 18:27:44

大佬~麻烦你以后直接发普通话版本的呗……这样再翻译一次何必呢……{:6_265:}

爱吃馒头 发表于 2017-7-19 06:28:46

扎古真可爱

xxcc 发表于 2017-7-20 18:24:47

{:6_272:}

ggfly 发表于 2017-7-22 16:54:29

{:6_266:}{:6_266:}{:6_266:}

Gundam 发表于 2017-7-23 01:13:06

扎古有爱
页: [1]
查看完整版本: 靓“模”那些事︱高达,对你爱爱爱冇停